Hur gör man rent teknikprylar på bästa sätt?

Hemma så har de flesta av oss en hel del teknikprylar så som dator, tangentbord, skärm, datormus och så vidare. Det finns idag lite olika sätt att göra ren elektronik på. Tänk på att de flesta av dessa prylar är känsliga, så det gäller att du rengör dem rätt och på ett skonsamt sätt. 

Bra saker att ha hemma för att göra rent med:

  • Mikrofiberduk eller kaffefilter
  • Dammvippa
  • Vatten och tvål eller handsprit
  • Dammsugare med borstmunstycke
  • Vinäger

Mikrofiberduk för skärmar

Något som kan vara värt att investera i, det är en eller flera mikrofiberdukar. Dessa är nämligen anpassade för att göra rent skärmar med. Har du glasögon, så har du redan en sådan duk, annars finns det att köpa. Men det kan även gå bra att använda ett kaffefilter.

För din tv eller för högtalare så duger det oftast bra att bara svepa över dem med en dammvippa. 

Tangentbord, laptop och datormus

Ska du göra rent din laptop, så kan det vara svårt att komma åt mellan tangenterna med en dammvippa eller mikrofiberduk. Du kan då använda dig av en dammsugare, helst med ett borstmunstycke. Du får då lätt upp både damm, smuts och smulor. Om du har fläckar, på laptopen eller tangentbordet, så använd dig av en tops. En datormus kan du göra rent genom att du tar en pappershandduk och fuktar den med lite handsprit.

Fjärrkontroller

Något som gärna samlar på sig en hel del smuts och bakterier det är fjärrkontroller. Dessa kan du göra rent med hjälp av en mikrofiberduk som du fuktar med tvål och vatten och sedan putsar kontrollen med. Du kan även fukta en pappershandduk med vinäger, samt svepa över med, så att alla bakterier dör. Ta alltid ut batterierna före rengöring. 

Smartphones och surfplattor

Om du vill göra rent din smartphone eller surfplatta så gäller det att vara försiktig. En del av dem har en slags beläggning som till exempel ID-fingerprint på Apples iPhone. Du bör på sådana skärmar inte använda någon form av medel. Utan putsa bara med en mikrofiberduk eller ett kaffefilter.

Kom ihåg

Det finns en del saker att tänka på då du ska göra rent dina olika teknikprylar. Bland annat så bör du alltid se till att de är helt avstängda, helst frånkopplad med strömkabeln. Om det finns löstagbara batterier så ska du alltid ta ut dem med. Annars finns risk att du råkar kortsluta din pryl om det kommer in vatten i den. 

En annan viktig sak är att du aldrig ska spraya starka kemikalier direkt på skärmarna. Det kan förstöra dem!

Rengör din elektronik regelbundet

Det är bra att ha i åtanke att ju oftare du rengör dina elektroniska prylar desto mindre smuts och annat kommer de att ha på sig. Det gör att de blir lättare och lättare att göra rent, varje gång. Samt att du kommer även då att ha elektronik som håller längre och mycket bättre. Så se till att skapa en rutin eller göra det till en vana att rengöra dina olika teknikprylar och elektronik varje vecka.