Enkla och snabba pysseltips

Något som är kul att göra hemma, det är olika sorters pyssel. Även att ägna sig åt eget hantverk, elllr att handarbeta. Idag finns det grymt många DIY bloggar, där DIY står för Do It Yourself. Alltså att göra själv. I denna artikel tänkte vi ge bra tips på pyssel man kan göra hemma. Många av tipsen passar bra att göra tillsammans med dina barn.

Gör egna studsiga bollar

Något som många barn gillar, det är att studsa med studsbollar. Dessa går att göra på egen hand, md bara två basingredienser. 

Du behöver:

  • 3 matskedar majsstärkelse
  • 1 matsked och 1 tesked vatten
  • ev. 2–4 droppar valfri färg karamellfärg (hushållsfärg)
  • 1,5 tesked vatten

Börja med att hälla tre matskedar med majsstärkelse i en skål som tål att vara i en mikrovågsugn. Häll sedan i en matsked och en tesked vatten i skålen. Om bollen ska ha en färg, så häll i ett par droppar av karamellfärg. Rör runt smeten så att den blandas väl. Sätt in skålen i mikrovågsugnen och mikra den i 20 sekunder. Smeten har nu stelnat och du kan hälla i 1,5 tesked vatten. Rör runt lite. Nu har du som en deg. Ta upp den och knåda den lite. Dela degen i två, gör bollar. Kör dessa bollar i mikrovågsugnen igen, i 15 sekunder. Nu är de klara!

Måla med salt

Att måla med saltfärg är kul och det blir som en tredimensionell målning när ni är klara. Det krävs inte heller så många grejer för att göra detta.

Ta fram ett papper, i valfri färg samt lim. Det fungerar bra med vitt papperslim, men andra lite tjockare flytande lim fungerar det med. Använd limmet för att skapa ett fint mönster. Flaskan har en pip, så det är lätt att få till det. 

Över limmet sedan, häll på vanligt bordssalt. Skaka av överflödet. Därefter så kan du ta koncentrerad vattenfärg, det på en pensel. Dutta sedan en droppe på saltsträngen. Låt fantasin flöda!

Ätbart slime

Något som fascinerar många det är att leka med slime. Nu kan du göra eget, som dessutom går att äta!

Du behöver:

  • 4 dl Coca Cola (eller annan läsk)
  • 1–2 msk Malda psylliumfrön, ex Fiberhusk 
  • Eventuellt 1 msk naturell matolja (om det fastnar på händerna)

Häll upp läsken i ett glas och kör den sedan i mikron i en minut på högsta effekt. Rör sedan snabbt i den så att du får bort så många bubblor som möjligt. Häll sedan i psylliumfrön/ Fiberhusk och rör om. Låt sedan allt vila, i minst 30 minuter, men gärna över natten. Om det fastnar på händerna använd dig av olja på dem. 

Måla med såpbubblor

Du behöver:

  • 1 del giftfri vattenbaserad färg
  • 2 delar vatten
  • 2 delar diskmedel

Häll färgen i ett glas eller bunke och häll sedan på vattnet. Sedan häller du på diskmedel och rör om. Ta ett sugrör och börja blåsa med. När bubblorna kommer över kanten på glaset/bunken, lägg på ett papper på dem och vips har du en vacker bild!